1403/09/01
پریسا داودی

پریسا داودی

مرتبه علمی: استادیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس:
دانشکده: دانشکده علوم پایه
نشانی:
تلفن: 011-35302450

مشخصات پژوهش

عنوان
بررسی اثرات عصاره بزاق زالوی طبی (Hirudo orientalis) بر رفتار های التهابی، استرس اکسیداتیو و رفتاری در مدل جانوری ایسکمی مغزی حیوانی
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
عصاره بزاق زالو ، ایسکمی/پرفیوژن مجدد ، افسردگی ، موش صحرایی
سال 1402
پژوهشگران محمد امین شرج پور(دانشجو)، ربابه لطیف(استاد مشاور)، اکبر حاجی زاده مقدم(استاد راهنما)، پریسا داودی(استاد راهنما)

چکیده

بیماری سکته مغزی به دلیل قطع جریان خون در مغز ایجاد می شود. بازیابی خون پس از سکته مغزی باعث آسیب ثانویه می شود که به عنوان آسیب ایسکمی خونرسانی مجدد (I/R) تعریف می شود. استرس اکسیداتیو مکانیسم پاتولوژیک اصلی در آسیب I/R است. زالوهای دارویی بیش از ۱۰۰ پروتئین بزاقی را سنتز می کنند که نقش مهمی در درمان بالینی بیماری عروق مغزی دارند. این مطالعه با هدف بررسی عصاره بزاق Hirudo Orientalis بر افسردگی در ایسکمی مغزی مدل حیوانی انجام شد. در این مطالعه ۵۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در ۵ گروه کنترل، I/R، آرژنین و ۲ گروه پیش درمانی عصاره بزاق زالو (LSE) قرار گرفتند. I/R مغزی برای همه گروه ها به جز گروه کنترل القا شد. آرژنین و LSE (۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت خوراکی ۱۴ روز قبل از القای I/R به موش ها تجویز شد. . برای ارزیابی رفتارهای شبه افسردگی از آزمون شنای اجباری (FST) استفاده شد.مدت زمان بی حرکتی در آزمون شنای اجباری ۴۸ ساعت بعد از جراحی ایسکمی مورد بررسی قرار گرفت. مدت زمان بی حرکتی در گروه I/R نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار (P < ۰.۰۰۱) را نشان داد. این درحالیست که مدت زمان بی حرکتی در گروه های آرژنین، بزاق تر و عصاره بزاق زالو اختلاف معنی داری با گروه کنترل نشان نداده است. این شاخص در گروه های عصاره بزاق زالو در دوز های ۵ و ۱۰ به ترتیب با ((p < ۰.۰۱، (P < ۰.۰۰۱) و (P < ۰.۰۰۱) کاهش معنی دار نسبت به گروه بیمار نشان داده است.یافته های ما نشان می دهد که عصاره بزاق زالو در هر دو دوز احتمالا به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود می تواند باعث کاهش رفتار های شبه افسردگی در مدل حیوانی ایسکمی ریپرفیوژن شود.