1403/09/01
اکبر حاجی زاده مقدم

اکبر حاجی زاده مقدم

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس:
دانشکده: دانشکده علوم پایه
نشانی:
تلفن: 01135302453

مشخصات پژوهش

عنوان
اثر محافظتی و آنتی اکسیدانی عصاره متانولی میوه Gleditsia caspica Desf بر سمیت کبدی ناشی از تتراکلرید کربن در موش کوچک آزمایشگاهی
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
مسمومیت کبدی، میوه کرات، موش کوچک آزمایشگاهی، تتراکلرید کربن ، آنزیم های آنتی اکسیدانی، استرس اکسیداتیو
سال 1403
پژوهشگران حمزه جوادیان کوتنائی(دانشجو)، صدیقه خانجانی جلودار(استاد مشاور)، مریم مهاجرانی(استاد راهنما)، اکبر حاجی زاده مقدم(استاد راهنما)

چکیده

در این مطالعه اثرات احتمالی کرات بر مسمومیت کبدی ناشی از تتراکلرید کربن بررسی شد. تتراکلرید کربن در کبد به ترکیبات رادیکالی مانند رادیکال تری‌کلرومتیل تبدیل می‌شود. رادیکال های تری‌کلرومتیل با کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی دفاعی و همچنین GSH، حالت آنتی اکسیدانی را تغییر می دهند. گونه Gleditsia capsica Desf. معروف به کرات دارای ترکیباتی با خواص آنتی اکسیدانی مانند فلاونوئیدها، ساپونین ها و اسیدهای فنولیک می باشد. عصاره گیری از پودر میوه و پودر چربی زدایی شده میوه با استفاده از سوکسله انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده از دو روش DPPH و FRAP اندازه گیری شده و محتوای فنول و فلاونوئید، عصاره تعیین شدند. در این پژوهش تعداد 48 سر موش کوچک آزمایشگاهی خریداری و به شش گروه تقسیم شد. 1) فقط آب و غذا 2) دز 180 عصاره 3) تتراکلریدکربن 4) تتراکلریدکربن + دز 90 سیلیمارین 5) تتراکلریدکربن + دز 90 عصاره 6) تتراکلریدکربن + دز 180 عصاره. نتایج نشان داد که IC50 درصد مهار رادیکال DPPH عصاره متانولی میوه گیاه کرات معادل µg/mL 79/195 و برای عصاره چربی زدایی شده آن معادل µg /mL 21/171 می باشد. میزان فلاونوئیدهای تام عصاره میوه گیاه با استفاده از استاندارد کوئرستین در وزن خشک عصاره این گیاه mg/g (94/1 ± 05/239) و میزان ترکیبات فنلی تام عصاره میوه با استفاده از معرف گالیک اسید mg/g (9/0 ± 12/54) تعیین گردید. در حالی که میزان فلاونوئیدهای تام گیاه با استفاده از معرف کوئرستین در وزن خشک عصاره میوه چربی زدایی شده این گیاه mg/g (20/1 ± 75/258) و میزان ترکیبات فنلی تام عصاره میوه چربی زدایی شده با استفاده از معرف گالیک اسید mg/g (79/0 ± 34/57) تعیین گردید. القاء مسمومیت کبدی، باعث افزایش غلظت پلاسمایی LDH، AST، ALP و ALT و ایجاد التهاب و نکروز در گروه مسموم شد(001/0> P). در مقایسه با گروه مسموم، گاواژ عصاره چربی زدایی شده کرات با دزهای 90 ، 180 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم باعث کاهش غلظت شاخص های فوق شد (05/0> P). مسمومیت با تتراکلرید کربن در گروه CCl4 منجر به اختلال در تنظیم اکسیداتیو، از جمله کاهش قابل توجه گلوتاتیون و افزایش همزمان در سطح مالون دی آلدئید شد. اما تیمار با دز mg/kg 180 عصاره چربی زدایی شده کرات مانع از کاهش گلوتاتیون و افزایش مالون دی آلدئید شد. در این پژوهش تتراکلرید کربن در گروه بیمار باعث کاهش آنزیم SOD شده اما تیمار با دوز mg/kg 180 عصاره چربی زدایی شده کرات مانع از کاهش SOD شد(001/0> P). بررسی های هیستولوژیکی نشان داد که میزان التهاب و نکروز کبدی که به علت تزریق تتراکلرید کربن ایجاد شده بود، در گروه های درمانی عصاره چربی زدایی شده کرات کاهش یافته بود که این کاهش در دز 180 میلی گرم بر گیلوگرم عصاره چربی زدایی شده کرات نسبت به بقیه بیشتر بود. عصاره چربی زدایی شده کرات توانست مسمومیت کبدی ناشی از تتراکلرید کربن را در موش ها از طریق بهبود شاخص های آنتی اکسیدانی کاهش دهد.