عنوان
|
تنظیم کاهشی بیان ژن WT1 در لوسمی حاد میلوئیدی با القای ساختار DNA چهار رشته ای پروموتری و هدفمند نمودن داروهای ضد سرطان (Down-regulation of WT1 Gene Expression in Acute Myeloid Leukemia via Promoter G-quadruplex Stabilization and Anticancer Drug-targeting)
|
نوع پژوهش
|
پایان نامه
|
کلیدواژهها
|
خاموش کردن آنکوژن WT1؛ دائونوروبیسین؛ درمان هدفمند لوسمی؛ ساختارهای چهار رشته ای DNA در پروموتر؛ میتوزانترون.
|
چکیده
|
ژن WT1 یک نقش کلیدی در تکامل سیستم تناسلی- ادراری ایفا می کند، همچنین در تکامل سلول های خونی نیز دخیل بوده و بیان بالای این ژن در بسیاری از لوسمی ها، از جمله لوسمی حاد میلوئیدی گزارش شد. ارزیابی حداقل بیماری باقیمانده در بیماران مبتلا به این لوسمی، در مدیریت بیماران پرخطر و بکارگیری درمان هدفمند موثر است. محققان، افزایش بیان WT1 همراه با وجود الحاق ژنی AML1-ETO را به عنوان نشانگری ارزشمند در جهت طراحی الگوی درمان موثر برای این بیماران معرفی نموده اند. در کنار این ارزش درمانی، امروزه، هدف قرار دادن ساختارهای چهار رشته در آنکوژن ها در جهت ممانعت از رونویسی آنها، یک استراتژی درمانی بالقوه در جهت مهار سرطان محسوب می شود. تئوری حضور ساختارهای چهار رشته در ناحیه تنظیمی پروموتر ژن WT1 سبب شد تا استفاده از الیگونوکلئوتیدهای سنتزی از روی این توالی های تنظیمی، یکی از اهداف اولیه در این پژوهش باشد. در این مطالعه، ابتدا شیوع الحاق ژنی AML1-ETO در بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوئیدی بررسی شد. پس از تائید توانایی توالی پروموتری ژن WT1 در تشکیل ساختار چهار رشته و پایداری آن در حضور لیگاند TMPyP4، اثر دو داروی ضد سرطان بنام دائونوروبیسین و میتوزانترون که علیه لوسمی حاد میلوئیدی کاربرد دارند، روی میزان رونویسی ژن WT1، مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، جهت بررسی رفتار سلول در شرایط مشابه به محیط درون سلول سرطانی در آینده، بهینه سازی تولید هیدروژل یا داربست کلاژنی بر پایه بیان پپتید نوترکیب شبه کلاژن یا CLP، جهت مطالعات سلولی در محیط کشت سه بعدی، انجام گرفت. روش کشت دو بعدی، شباهت چندانی به محیط زیست واقعی سلول ها در بدن ندارد و این در حالی است که استفاده از مدل های حیوانی برای شبیه سازی شرایط درون سلول، گران و وقت گیر است. کشت رده سلول های سرطانی در محیط سه بعدی، روش جایگزین دقیق تری است که با بکارگیری داربست هیدروژلی و شبیه سازی محیط درون سلول، می توان به بررسی کارآمدتر پاسخ سلول سرطانی به داروهای ضد سرطان پرداخت. با استفاده از روش های بررسی in-silico، نواحی مستعد تشکیل ساختار چهار رشته در ناحیه پروموتری ژن WT1 شناسایی شد. پس از سنتز الیگومر WT21 حاوی توالی پروموتری، با استفاده از روش های الکتروشیمیایی، طیف بینی دورانی، بررسی توقف واکنش زنجیره ای پلی مراز و بررسی جابجایی الکتروفورزی د
|
پژوهشگران
|
حسین آیت الهی (استاد مشاور)، جهانبخش رئوف (استاد مشاور)، اباصلت حسین زاده کلاگر (استاد راهنما)، سعیده قضایی زیدانلو (دانشجو)
|